Vasamajärventie 133, Ylöjärvi | 0504644541 | suski@myyntihevosia.fi | webmaster

Vähän purtavaa ja pohdittavaa kaikille ratsastajille

Vähän purtavaa ja pohdittavaa kaikille ratsastajille/ei vain niille jotka kouluttavat hevosia!
Bongasin tämän käännöksen ...
(toivon että luette tämän)
Näitä haluaisin noudattaa ja muidenkin noudattavan...

Yleiset ohjeet hevosteluun:

Koulutuksen periaatteet hevosen kanssa:

Tuloksia saavuttava ratsastaja noudattaa oppimisteoriaan perustuvia periaatteita kouluttaessaan hevosia. Ajoitus ja johdonmukaisuus ovat onnistuneen koulutuksen kulmakivet.
...
1. Myötää paine välittömästi, kun hevonen vastaa.
Pehmennä avun paine (kuten ohjas- tai pohjeapu) välittömästi, kun hevonen vastaa toivotulla tavalla.

2. Käytä apuja ja merkkejä, jotka hevonen kykenee erottamaan toisistaan.
Apujen täytyy olla selvästi toisistaan erottuvia (esimerkiksi: tietty apu askelten nopeutamiseen, eri merkki askeleen pidentämiseen).

3. Kouluta oikeat merkitykset avuille yksi kerrallaan (shaping).
Kouluta jokainen laajempaan liikkeeseen tarvittava reaktio erikseen. Erota vastakkaiset signaalit (kuten ohja- ja pohjeavut) käyttämällä niitä eri aikaan.

4. Kouluta reaktiot tavaksi järjestelmällisyydellä ja toistoilla.
Hevonen vastaa automaattisesti toivotulla tavalla, jos käytös on tarkasti merkitty (toisin sanoen kouluta kaikki liikkeet ja siirtymiset tapahtumaan täsmälleen tietynlaisina, sisältäen myös ajoituksen ja keston).

5. Kouluta vain yksi reaktio yhdelle merkille/avulle.
Vahvista vain yhtä reaktiota jokaiselle erilliselle avulle, vaikka saman reaktion eri merkkejä voidaan yhdistellä.

6. Vältä pelkoa koulutuksen aikana.
Kaikessa hevosen ja ihmisen yhteistyössä varmista ettei mikään hevosen ympäristössä, myöskään ihminen, pääse liittymään hevosen mielessä pelkoon.

7. Kouluta reaktioiden kesto.
Palkitse hevosta käytöksen ylläpitämisestä huolehtimalla, että apujen paine on myödättynä seuraavaan apuun / merkkiin saakka (jolloin siis painetta taas käytetään).

8. Tarkista rentous.
Pyri rentouteen jokaista reaktiota kouluttaessasi ja vaihtele vain saavuttaaksesi asiaan kuuluvan aktiivisuuden tason. Tekniikoilla ja varusteilla ei saa peittää ahdistusta tai ei-toivottua käytöstä.

Toimi nopeasti käyttäessäsi apua / merkkiä tai palkitessasi käytöstä. Päätä, mitä haluat saavuttaa jokaisessa koulutustuokiossa ja työskentele oikealla taitotasollasi. Älä toimi pelottavalla ja hermostuneella tavalla, koska pelko aiheuttaa lihasten jännittymistä ja vaikeuttaa hevosen keskittymistä.

HEVOSOSTOKSILLE? Heppaa hankkimassa?

VL: Suskin kuvia

Heppaa hankkimassa?

Kiitos ensinnäkin että olet osunut sivuilleni. Meillä on hevoskaupasta vajaan kahden kymmenen vuoden kokemus, ja myytyjä hevosia on tällä taipaleella kertynyt monen monta . Tätiratsuja, kilpapolleja, ratsikouluhevosia... Vaikka myyntimetrejä on takana siis aika lailla, jokaisen hevosen myynti edelleen on merkittävä tapaus tallilleni, hevoselle - ja Sinulle ostajalle. Homman nimi kun EI ole myydä hevosta myymisen riemusta (vaikka toki ilolla myyntimaksuilla heinää välillä ostelenkin :-), vaan löytää sopiva ihminen juuri oikealle hevoselle. Yhtä lailla kuin Sinä ansaitset sellaisen heinämoottorin joka vastaa taitojasi ja toiveitasi, yhtä tärkeää on että hevoseni saisi sinusta sellaisen isännän/emännän jonka kanssa voisi toteuttaa parhaiten itseään ja tuntea olevansa rakastettu.

Mitä odotat hevoseltasi?

Ennen kuin pirautat minulle (tai  laitat sähköpostia ) pyytäisin kertomaan (mieluusti siis kirjallisesti ja sähköpostilla)  taustastasi lyhyesti:

Ikäsi, kisakokemuksesi (mahdollisesti), kokosi sekä oman "heppaprofiilisi". Oletko fiilistelijä joka rakastaa maastoja, onko tähtäimessäsi Suomen mestaruus jonakin päivänä, minkälaiset ovat harjoitusolosuhteesi yms ja oletko mahdollisesti jo aiemmin omistanut hevosen.

Entä mitä ominaisuutta arvostat eniten hepassasi? Rohkeutta, sähäkkyyttä, rentoutta, leppoisuutta... Ja mikäpä on budjettisi? Jo tässä vaiheessa mitä kohteliaimmin haluaisin huomauttaa, että alehinnalla ei hyvää saa. Eli mikäli etsit "hyvää hevosta mahdollisimman halvalla" emme ole oikea osoite. Hevosemme käyvät läpi kaikki eläinlääkäritarkastukset ja todellakin haluamme tarjota hyvälaatuisen - ja tarvettasi vastaavan hevosystävän josta riittää iloa pitkäksi aikaa!

Jos maltat istua koneellesi noin puoleksi tunniksi ja määritellä itsesi ja toiveesi, on minun huomattavasti helpompi lähestyä Sinua ja ehdottaa "myyntipakastani" Sinulle sopivaa hepoa. Koska päiväni kahden lapsen äitinä ja yli 20 hevosen tallin pyörittäjän ovat myös aika hektisiä, on minulle helpoin tapa jos voin soittaa sinulle tutustuttuani ensi tarpeisiisi.Toki odotan myös yhteydenottojanne puhelimitse tietenkin.


Mitä voimme tarjota?

Tallillamme on omien kilpureiden ja tuntihepojen lisäksi jatkuvasti "näytillä" 2-5 myyntihevosta/ponia, jotka osallistuvat tallirutiineihimme muiden hevosten tavoin. Myytävät hevosemme olemme valinneet luottotalleiltamme Eestistä, joka puolestaan on jo tehnyt esivalintaa Itä-Euroopan maista (mm. Puolasta). KAIKKI MYYTÄVÄT HEVOSET ovat siis omassa omistuksessani, ja tunnemme ne kaikki sen perusteella miten ovat henkilökuntamme ja asiakkaidemme kanssa toimineet, EMME siis VÄLITÄ hevosia. Mikäli sattuisi käymään niin ikävästi, että jotain ongelmia hevosesi tai ponisi kanssa ilmaantuisi, asiointi ja reklaamatiot voi tehdä turvallisesti, koska en ainakaan minnekään täältä Ylöjärveltä häviä :-).

Mikäli "heppaprofiilisi" saatuani minulla ei juuri sillä hetkellä ole tarjota Sinulle sopivaa hepoa, on myös mahdollista lähteä käymään yhteistyökumppanini tallilla eestissä. Tärkeintä on joka tapauksessa löytää pitkäaikainen ja Sinulle sopiva nelijalkainen kumppani.

Toivottavasti minä ja tiimini saamme palvella Sinua hevosasioissa!

Yst.t. Suski

Ps. Ja muistathan sen tärkeimmän hevostasi valitessasi - nappivalinta varmistuu kun kuuntelet sydäntäsi. VAIN SINÄ lopulta tiedät mikä hevonen tuntuu omimmalta. Minun tehtäväni on vain tarjota vaihtoehto :-).

Tätiratsukon kisafiilikset yms.

ATT734743.jpg

Short history kuinka rantauduin Suskin tallille

Juku!! Siitä on alle vuosi kun rantauduin Suskin tallille ja ilmoitin (VAHVASTI epäluuloiselle tallin omistajalle Suskille) että nyt tää täti haluaa kunnolla ja oikeesti perehtyä hevosmaailmaan ja haaveilee jopa omasta hepasta, ja jopa siitä, että voisi joskus hypätä yhden kunnon kisaradan, ihan minkä vaan, 60 senttiikin olis elämää isompi juttu. Hevosen ostohaaveet eivät ihan heti toteutuneet, mutta sitäkin enemmän keväällä 2011 sain opetella kaikkea laidasta laitaan Suskin tallille, missä sanaa "tylsää" ei tunneta. Käydään kisoissa, valmennuksissa, esitellään myyntihevosia ja autetaan kaveria aina esim. kun rahat on loppu :-) tai vaikkapa elämä mättää (kaikille sydämensä monteen kertaan särkeneille takuutoimiva vinkki - MIKÄÄN ei ole niin terapeuttista kuin hevosen turvan pusuttelu). Oma lukunsa ovat hevoset, joista yksikään ei potki (vaikka persoonia toki mahtuu joukkoon) eikä pure, ja joiden seurassa, joka ikisen,  väsynyt tätisielu ja mieli tulee ravituksi. Niinikään kroppa hoituu - tallilla ei ole YHTÄÄN AINOAA moottorisoitua vehjettä (hevosauton lisäksi), vaan kaikki tehdään käsin. Ja varmuuden vuoksi on vielä kaksi tallia, joiden väliä kulkiessa myös hapenottokyky parantuu. Ilmapiirissä on jotain ainutlaatuista vaikka väliin työmäärä - I fully admit - tuntuu ylitsepääsemättömältä. Mutta kas vain jokainen päivä on hoitunut, ja mikä silmiinpistävintä, HEVOSIEN tarpeista ei tingitä heinänkorren vertaa - ruoka kannetaan eteen kolme kertaa päivässä ja tarhauksista pidetään huoli oli sää, oma kunto tai elämäntilanne IHAN mikä tahansa.

Myös teinitytön unelmaa eletään...

Varhaisteinitytön äitinä olen myös oikein kiitollinen siitä, että tyttäreni on päässyt, kiitos poniosaston, hevoselämään kiinni. Ilman työhaluja kun ei Suskin alaisuudessa pärjää...(this is so very very true...)  ja mikä onkaan parempi tapa opettaa hevoselämää kuin tehdä sekä hommia että ratsastaa. Idolitkin löytyvät omalta tallilta.  Bebbe taitaa olla jokaisen Suskin tallin tytön esimerkki. Kun muut lopettelevat päiväänsä ja haikailevat lihapatojen ääreen lämpimään kotiin, on kentällä (maneesiahan meillä ei ainakaan vielä ole - hellou vaan kaikki halukkaat sponsorit :-!!!) useimmiten valot kun Bebbe vielä ratsii sen päivän viidennen hevosensa. Ja hoitaa koulutyönsä mallikkaasti siinä ohessa. Eikä IKINÄ IKINÄ IKINÄ kersku tuloksillaan, vaikka aihetta siihen olisi tuohon 14 iän saavutuksiin nähden. Myös molemmat talon Sannat antavat aivan oman ihanan leimansa tallin eloon ja ovat loistavina tiennäyttäjinä omilla taidoillaan. En ole KOSKAAN tavannut ketään, joka hoitaisi hevosia yhtä pyyteettömästi, pieteetillä ja huolellisen lempeästi kuin Pikku-Sannamme. Ikinä koskaan, vaikka asuisin tallilla vuorokaudet läpeensä, ei omat heppani tulisi yhtä hyvin hoidetuiksi. Että meillä on siis hevoskuiskaaja ihan omasta takaa :-), miettikää sitä! Isompi Sanna toimii puolestaan esimerkkinä pitkäjänteisestä harjoittelusta ja loistavista hevosmiestaidoista. Sannan kun näkee ratsastavan kentällä ei voi kuin unelmoida siitä, että pääsisi samaan tilaan JOKU päivä oman heppansa kanssa. Sannan oma kisakokemus puolestaan on ihan mielettömän isona apuna, kuten äitinsä Tuijankin, kun itse aloittelee horjuvaista kilpurin uraansa. Itse asiassa MAAILMAN kauneimman ja suurisydämmisen hepan Diorssin (tulkaa vaikka itse katsomaan ja toteamaan...) ja allekirjoittaneen kisataival olis tyssännyt heti alkutaipaleelle mikäli Sanna L. ei olisi ollut PAKOTTAMASSA kisaradalle kun pupu oli vielä kuluvan vuoden tammikuussa mennä pöksyyn...

Myyntihevosmeiningistä entisen siitossonnikauppiaan silmin

Oma taustani käsittää mm. siitossonnien kasvatusta ja myyntiä, mikä nyt jälkeenpäin tarkasteltuna tuntuu .... piece of cakelta. Jos havittelet hullun papereita, ryhdy hevoskauppiaaksi sanon minä (ja pyöritä samalla reilun 20 hepan tallia...). Ja tietääkseni Suski tekee sitä ihan sydämestään ja jopa vapaaehtoisesti. Tietääkseni ainakin.  Siinä missä siitossonni myytiin kertalaakista indeksiensä ja näkönsä perusteella,  SE OLI SIINÄ, on hevoskauppa näköjään iäti jatkuva prosessi. Uusi hevosesi tiputtaa Sinut - ja ostaja tuntuu olevan sitä mieltä että se riittää palautusverukkeeksi uhuh uh. Ei näytä olevan tavatonta sekään että haetaan hevosta johon omat taidot eivät riitä (vaikka ratsastajan äidin mielestä riittäisivätkin...), siinäpä sitten hevoskauppias joutuu miettimään että jättääkö myymättä ja keksii heinärahat muualta kun ei koe oikeaksi myydä vääränlaista hevosta. Kaikissa tuntemissani tapauksissa ne heinärahat on sitten tempaistu jostain muualta kuin sellaisesta hevoskaupasta joka ei tunnu oikealta. Meille tallirengeille myyntihevostouhu sitten antaa enemmän kuin paljon. Jokaisessa hevosessa on aina jotain jännittävää pilkettä ja ihmeteltävää. Ja taitaapa jokaisen tallilaisen sydän aina laulaa kun joku myyntipolle löytää sopivan ostajan.

Kisamenosta ja reenauksesta

Tälle tätsyraiderille, jolla oli yli 20 vuoden tauko hevosmeiningeistä, Suskin talli on kaikkine puolineen, eikä suinkaan vain loistavien hevosiensa puolesta, tarjonnut sellaisen hevoskorkeakoulun mitä en mistään muualta olis saanut edes 10 vuodessa - nyt on kaikki vuoden aikana tullut pikakelauksena. Tallityöt, hevosten käsittely, kisamenettelyt... just ask. Ja lisänä värikäs ja monipuolinen talliyhteisö. Ei oo hienoja tiloja eikä maneesia (siis vielä, huhuu taas sponsorit!) mutta loistavat reenimahikset kiitos siis hevosmateriaalin, Suskin peräänkatsomisen (harvemmin uskaltaa jäädä reenauksesta pois) ja loistavien ulkopuolisten valmentajien kurinalaisessa seurassa. Itse olen ollut useimmiten pihalla kuin lumiukko valmennustuntien tiimellyksessä, mutta olen joten kuten selvinnyt (vaikka aiheuttanut aiheellista pahennusta ajoittain seisomalla aina väärässä paikassa esim. estereeneissä) kun olen yrittänyt ottaa mallia valmennuskäyttäytymiskonkareista, kuten Bebestä, Sannasta ja Mirellasta. Suskin valkkaamat valmentajat ovat olleet myös ihan megabuenoja. Nevalan Karin hevossilmä ja ammattimaisuus takaavat sen, että vaikka omien rajojen rikkominen pelottaakin, niin Karin silmän alla sitä jotenkin vaan uskaltaa yrittää  (ja aina olen vähän äimänä että olen päässyt niin hyvään seuraan omilla vajavaisilla taidoillani), ja Anu Uusinarkaus-Lahtisen koulutunnit ovat puolestaan niin pop kuin vain koulutunti voi olla - rautaisen ammattilaisia, ja vaikka vaativia jää niistä aina hyvä mieli. Siis aina. Joten vaikka Suskilla useimmiten palaa pinna (ja mullakin sen seurauksena) kun yrittää epätoivon vimmalla koulia mua paremmaksi, ei se ole niin vakavaa kun on sitten ulkopuolisia valmentajia kehissä.

Tämän kirjoituksen virvoitti eilinen kisani Jyväskylässä Polleparkissa, missä Suskilta ostamallani hevosella Diorssilla mennä pamautin ekan metrisen ratani, ja vieläpä kohtuullisen tyylikkäästi!! Ei tullu yhtään puomia alas (Diors on siis NIIIIIIIIIIIIIIIN hyvä!), virhepisteitä vain neljä kun oli pakko tehdä yhen megaloikan jälkeen voltti selässä pysymisen varmistamiseksi. Vielä kolme kuukautta sitten meinas henki salpautua Karin kurssilla metrisen esteen kohdalla, ja nyt sitä vaan huristeltiin niiden yli. Siitä tulee sellainen olo ettei yksinkertaisesti MISTÄÄN muusta, ei kertakaikkiaan mistään. Näistä fiilareista lämpimät kiitokset koko Suskin tallin jengille. Ja itse pääjehulle, vaikka välilllä tää touhu niin ei-järkevältä tuntuukin. Mutta ei tätä mikään peittoa :-).

 

Maija Aakkula

Jenna Yrjövuori voitti Ypäjällä juniorien osakilpailun

Hevosopistolla hypättiin Ypäjä Winter Festivalin ensimmäinen kilpailupäivä. Jenna Yrjövuori Kaarinasta voitti ponillaan Honey juniorien 120-tasoisen sarjaosakilpailun ylivoimaisesti. Toiseksi hypännyt tuusulalainen Milka Kivikoski hevosella St Leroy jäi Yrjövuorelle yli kahdeksan sekuntia luokan toisessa vaiheessa, jossa ratkaisivat sekä virhepisteet että aika. Kolmannen sijan ottivat Annina Lintula ja Puck Espoosta.

Kahden osakilpailun jälkeen sarjan johtoon nousi Bettina Lahdensivu ja Rapsodija Ylöjärveltä 31 pisteellä. Toista paikkaa pitää jalasjärveläisen Miisa Pulkkasen Constantinus 26 pisteellä kannoillaan yhden pisteen päässä Lasse Meyer ja Lorenzo Helsingistä. Neljännen tilan jakavat Kivikosken St Leroy ja Pulkkasen My Melody 24 pisteellä.

Etelä-Helsingin Eläinlääkäriaseman juniorisarjaan kuuluu viisi osakilpailua ja finaali. Sarjassa ratsukoiden yhteistulokseen lasketaan kolmen osakilpailun ja finaalin tulokset. Eniten pisteitä saavuttanut ratsukko voittaa Solifer Retro moposkootterin.

Sunnuntaina Ypäjällä hypätään Polaris GP-sarjan toinen osakilpailu 140-esteillä (noin klo 12.30) ja 130-tasolla on vuorossa Kristina Cruises Trophy -sarjan toinen osakilpailu (noin klo11.30).

Reaaliaikainen tulospalvelu: www.equipe.com <http://www.equipe.com/>
Suora netti-tv -lähetys: www.hevosia.com <http://www.hevosia.com/>
Lisätiedot: Pekka Larsen 0500-631693 tai teameurohorses@netti.fi

Tulokset
Luokka 5, Etelä-Helsingin Eläinlääkäriasema juniorisarja 120 cm., kilpailu kahdessa vaiheessa, 25 lähti, 7 sijoittui.
1) Jenna Yrjövuori / Honey Kaarina 0-0-26.77, 2) Milka Kivikoski / St Leroy Tuusula 0-0-34.89, 3) Anniina Lintula / Puck Espoo 0-0-35.27, 4) Lasse Mayer / Lorenzo Helsinki 0-4-29.12, 5) Jenna Yrjövuori / Prinzipal Kaarina 0-4-35.22, 6) Bettiina Lahdensivu / Rapsodija Ylöjärvi0-8-31.64, 7) Miisa Pulkkanen / Constantinus Jalasjärvi 0-9-57.13
Luokka 3, Prix de Agrimarket 110 cm., saman virhepistemäärän saavuttaneet ovat tasa-arvoisia, 74 lähti.
1) John Antell / Hamlet's Merick Pornainen 0, 1) Roosa Onttonen / Baboes Tampere 0, 1) Jenna Yrjövuori / Baklan Kaarina 0, 1) Aino Lavonen / Sedna Turku 0, 1) Miisa Pulkkanen / Fable Jalasjärvi 0, 1) Emma Elopuro / Park Benjamin Seinäjoki 0, 1) Antti Linna / Giotta Salo 0, 1) Emmi Hyttinen / Atina II Hämeenlinna 0, 1) Henna Vahantila / Castle Rock Janakkala 0, 1) Salla Varenti / Ypäjä Tiziano Ypäjä 0, 1) Tuisku Kivikoski / Jackpot Tuusula 0, 1) Enni Näsänen / Wizard T Turku 0, 1) Mira Flinkkilä / Strenia Helsinki 0, 1) Elena Merivirta / Valentino V Salo 0, 1) Cia Gundersby / Crazy Kauniainen 0, 1) Jenna Yrjövuori / Prinzipal Kaarina 0, 1) Katri Roininen / Proton Kellokoski 0, 1) Anniina Lintula / Puck Espoo 0, 1) Heidi Heikkilä / Razzetto Ypäjä 0, 1) Milka Kivikoski / St Leroy Tuusula 0, 1) Beeda Niskanen / Eskada Alavus 0, 1) Hannele Vanhanen / Landita Hämeenlinna 0, 1) Iida Komi / Gildor Ypäjä 0, 1) Lotta Vartola / Trokadero Kirkkonummi 0, 1) Henna Sandén / Wishdyne Vantaa 0, 1) Emma Kärkkäinen / Hf Edelweiss Tuusula 0, 1) Linda Aaltonen / Tivelles Espoo 0.

Arctic-show-Ypäjä

fina helni 12.jpg

Kauden avaus kisoissa Nuoret 5 v Sanna Lahtinen Fina Happy ja Bettiina Lahdensivu Falko II molemmilla yksi alas. Hienot radat. Mirella Luhtala ja Prerija 100 cm 12 vp. Bettiina Lahdensivu Renoma s 8. 110 cm puhdas rata. Juniorien luokka 120 cm 6. Rapsodija Juniorien 120 cm II sija.

Helsinki International Horse Show 2011

hissi 99.jpg

Bettiina Lahdensivu ja Rapsodija Hartwall Arenalla Nuorten hevosten luokassa toinen sija. Hyvä suoritus ensikertalaisilta sekä tuomarit antoivat hyvät pisteet Rapsodijalle.


Vasamajärventie 133, Ylöjärvi | 0504644541 | suski@myyntihevosia.fi | webmaster
Kuvien luvaton käyttö kielletty!